Door het gebruik van de dienst WhatsApp op mobiele telefoons ontstaan er bij steeds meer mensen klachten aan de polsen, handen en vingers. Bij fysiotherapeuten komt een alsmaar toenemend aantal mensen met pijnlijke vingers. Dat blijkt uit recent onderzoek van de telegraaf.

Klachten over een WhatsApp- vinger

Daar waar mensen voorheen al klachten hadden van een zogenoemde sms-duim, komen er nu steeds meer mensen bij een fysiotherapeut met een zogenaamde WhatsApp- vinger. Al blijft de oorzaak van de klachten in principe hetzelfde, namelijk het alsmaar uitvoeren van eenzelfde beweging, waardoor gewrichten en spieren op bepaalde plaatsen overbelast worden. Deze lichaamsdelen gaan op den duur pijn doen en kunnen later chronische vormen aannemen. Beide aandoeningen kunnen worden gezien als een vorm van Repetitive Strain Injury (RSI).

Duidelijke verbanden

Volgens het onderzoek is er een duidelijk verband te zien tussen de klachten en het gebruik van WhatsApp. Naast het gebruik van WhatsApp op mobiele apparaten, is ook de zogenoemde swipe-beweging op smartphones een oorzaak van diverse klachten. Bij deze beweging, waar men over het telefoonscherm veegt, wordt de wijsvinger snel overbelast, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Tot slot zijn ook de handelingen voor het inzoomen, uitzoomen en scrollen kenbaar als herhalende bewegingen die kunnen leiden tot een zware belasting van de vingers.

Voorkomen van de klachten

Dit soort klachten kunt u voorkomen door het uitvoeren van herhaaldelijke bewegingen te reduceren en met zowel uw linkerhand als rechterhand te typen. Wanneer u al klachten heeft aan uw vingers, handen of polsen, kunt u contact opnemen met uw fysiotherapeut in de buurt. Lees meer informatie op deze website of neem direct contact met ons op.