Waarom zou ik BHV’er worden?

Mocht er in een pand een situatie van nood voordoen, dan zorgen BHV’ers voor de juiste bedrijfshulpverlening (BHV). Totdat de professionele hulpdiensten arriveren, zijn alle aanwezigen in een pand aangewezen op de kennis en ervaring van de BHV’ers. Kortom, BHV’er zijn brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Dit kan mensen afschrikken BHV’er te worden. Wij zochten uit waarom het toch verstandig is een BHV cursus te volgen.

Wat wordt van een BHV’er verwacht?

Elk bedrijf is verplicht over een zekere bedrijfshulpverlening te beschikken. Dit betekent dat er ook één of meerdere gecertificeerde BHV’ers aangesteld moeten zijn. Maar wat wordt er precies van je verwacht als je een BHV cursus hebt gevolgd? De Arbowet heeft de volgende drie taken voor BHV’ers opgesteld:

    • Eerste hulp bij ongevallen verlenen
    • Brand bestrijden en de gevolgen van ongevallen beperken
    • Alarmeren en evacueren van alle aanwezigen in het pand bij noodsituaties

Soms leer je tijdens een BHV cursus ook hoe je een AED moet gebruiken. Naast dat je met deze kennis jouw collega’s en andere personen in veiligheid kunt brengen, staat het beschikken over een BHV certificaat ook ontzettend goed op je CV. Reden genoeg dus om je aan te melden voor een BHV cursus!

Ontdek wat er zou kunnen gebeuren

Om je een idee te geven van wanneer je in actie dient te komen en wat er dan van je verwacht wordt, geven we je hier graag een situatieschets van een geval van nood. Gaat het brandalarm af in jullie pand? Dan trek jij direct jouw BHV’er hesje aan. Hierdoor weet iedereen dat ze nu naar jou moeten luisteren. Jij weet immers, vanwege het volgen van de BHV cursus, hoe je iedereen snel en efficiënt in veiligheid kunt brengen. Je sommeert iedereen rustig naar buiten te lopen, aan de rechterzijde van de trap. Ook controleer je elke kamer en markeert deze als iedereen eruit vertrokken is. Is de brand niet eigenhandig te blussen? Dan schakel je professionele hulpverleners in.

Volg een BHV cursus

In heel het land vind je aanbieders van BHV cursussen. Omdat elke branche verschillend is, is het verstandig eerst goed te controleren voor welke branche een BHV cursus gegeven wordt. Immers, een klinische kantoortuin verschilt nogal wat van een industriele fabriekshal. Daarnaast is het verstandig te controleren of de cursusaanbieder het keurmerk NIBHV draagt. Dan ben je ervan verzekerd dat zij de BHV cursus op de juiste manier geven en over de actuele kennis van het vak beschikken. Meestal bestaat een BHV cursus uit twee dagen. Ga direct op zoek naar een geschikte aanbieder en meld je aan voor een BHV cursus!