Ongewenste plekjes verwijderen

Veel mensen hebben wel iets aan hun lichaam waar ze niet zo tevreden mee zijn. Wratjes, moedervlekken, acne, littekens en striemen veroorzaken voor sommige mensen veel onzekerheid en ongemak. Plastische chirurgie vinden ze echter een stapje te ver gaan. Tegenwoordig is er een behandeling die ongewenste plekjes op het lichaam kan verwijderen door middel van plasma. De Plasma methode is een non-invasieve microchirurgie en is daarmee een alternatief voor plastische chirurgie. Zo kun je bijvoorbeeld je moedervlekken laten verwijderen. Maar hoe werkt het? En waarvoor is de Plasma methode geschikt?

Hoe werkt de Plasma methode?

Plasma bestaat uit geïoniseerde moleculen en wordt in de natuurkunde gezien als de vierde vorm die materie kan aannemen naast de vormen vast, vloeibaar en gas. Op aarde komt plasma onder andere voor in spaarlampen, bliksem en lasbogen. Zij hebben temperaturen die niet meer dan een paar elektronvolt aan energie verlenen. Bij de Plasma methode om moedervlekken te verwijderen wordt vaak gebruik gemaakt van een ‘PlexR® ’ apparaat dat werkt op basis van plasma-energie. Dit apparaat wordt boven de huid gehouden, waarna de huid geschokt wordt met straal geladen deeltjes. Dit is het meest vergelijkbaar met een kleine bliksemschicht. Deze bliksemschicht verdampt kleine stukjes van de bovenste huidlaag. Hierdoor worden ongewenste oneffenheden op de huid verwijderd. De PlexR® kan zo gericht gebruikt worden dat er tijdens de behandelingen geen sneetjes gemaakt hoeven worden. Er zijn dus ook geen hechtingen nodig.

Is de Plasma methode geschikt voor mij?

Voor de Plasma methode zijn verschillende toepassingsmogelijkheden. De meest gebruikte varianten zijn momenteel:

  • Ooglidcorrecties boven en onder de ogen
  • Huidveroudering en huidverslapping
  • Moedervlekken
  • Verschillende soorten wratten zoals angiomen, fibromen en huiduitstulpingen
  • Littekens, bijvoorbeeld door acne

Door middel van de Plasma methode kan overtollige huid op verschillende plaatsen van het lichaam verwijderd worden op een relatief veilige manier zonder te snijden. Dit maakt deze methode erg populair voor het liften van oogleden, wenkbrauwen en de hals, en het behandelen van rimpels en een verslapte huid. Gebruik van de Plasma methode wordt afgeraden bij actieve acne, herpes, chronische huidaandoeningen, zwangerschap, wanneer borstvoeding wordt gegeven, diabetes, koorts, fillers/botox, huidkanker, littekens en wanneer de patiënt antibiotica gebruikt.

De voordelen en nadelen van de Plasma methode

De Plasma methode staat bekend om het feit dat er relatief weinig risico’s aan verbonden zijn. Er wordt geen gebruik gemaakt van narcose en de hersteltijd is kort. Daarnaast wordt er geen gebruik gemaakt van botox en fillers. Dat betekent dus geen gifstoffen in uw lichaam. Ook is het een betaalbare behandeling. Er zitten echter wel een paar nadelen aan. Zo vinden sommige mensen de behandeling vrij pijnlijk wanneer deze zonder verdoving wordt uitgevoerd. De behandeling is ook alleen mogelijk bij een klein huidoverschot en wanneer er geen vetoverschot is.