ga naar de speciaalzaak en vindt het matras dat het beste bij u past.

Waar moet u op letten bij het kopen van een matras?

Een koopadvies geven voor matrassen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij kunnen natuurlijk niemand vertellen welk matras hij of zij het beste kan kopen. Welk matras het beste bij wie past, verschilt namelijk per individu. Met een koopadvies voor matrassen bedoelen we uiteraard de aandachtspunten waar u op moet letten wanneer u een nieuw matras wilt gaan kopen. Welnu: daar gaan we dan.

Welk matras is in de mode

U koopt maar een paar keer in uw leven een matras. Dat betekent dat u bij elke keer weer min of meer bij nul begint. Of u nu wilt of niet: ook de matrassen- en bedden branche is aan mode onderhevig. Wat tien jaar geleden hip was, is nu misschien helemaal uit de mode. Het matras waarop u al die jaren prima sliep, is wellicht niet meer verkrijgbaar en u moet op zoek naar een ander exemplaar. Dat is niet makkelijk.

Soorten matrasvullingen

Als u al ervaring heeft met een bepaalde matrasvulling, is de keuze al wat makkelijker. Zo niet, dan moet u proberen uit te vinden welk matrasvulling bij u past. Is dat schuim (koudschuim, traagschuim), zijn dat metalen veren, of is dat latex? U moet echt aan den lijve ondervinden welke matrasvulling het beste bij uw situatie en lichaam past.

Prijs en kwaliteit van matras

De prijs van een matras zegt weinig over de kwaliteit. Wel zijn sommige vullingen (zoals latex en traagschuim) duurder en betaalt u extra voor bijvoorbeeld een luxe afwerking en een afneembare (= wasbare) tijk ( = hoes). Een goede matras moet uw lichaam goed ondersteunen. Een goede matras is ook comfortabel. Ga dus vooral proefliggen en proefslapen. In een matras met (een toplaag van) traagschuim zakt u lekker weg, maar de lage elasticiteit zorgt er ook voor dat bewegen in bed lastig kan zijn. Als u veel zweet in bed, heeft u een matras nodig die goed vocht doorlaat. Soms kan het ook verstandig te zijn om in een tweepersoonsbed te kiezen voor twee eenpersoonsmatrassen. Omdat iedereen nu eenmaal anders is.

Matras kopen via internet?

Op internet verschijnen steeds meer aanbieders van matrassen. Maar ook reguliere winkels bieden online matrassen aan. Maar is het aanschaffen van een matras via internet slim als u het matras niet hebt kunnen zien of uitproberen? Gelukkig zijn er webwinkels met gunstige voorwaarden bij het aanschaffen van een nieuwe matras. U mag dan een matras bijvoorbeeld 30 tot 100 dagen thuis uitproberen. Als het matras niet bevalt, kunt u het in de meeste gevallen gratis terugsturen. Zekerheid kunnen we u hierover niet geven. Het is in alle gevallen belangrijk om de aankoop- en retourvoorwaarden goed door te lezen voordat u een matras aanschaft. Het beste koopadvies voor matrassen is en blijft: ga naar een fysieke beddenspeciaalzaak bij u in de buurt om rustig de matras uit te zoeken die bij u past.