Darmklachten PDS herkennen

Meer dan een simpele buikpijn

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende aandoening die het spijsverteringsstelsel aantast. Het veroorzaakt symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en obstipatie. PDS kan zich ontwikkelen na een ernstige periode van buikpijn en diarree, wat wordt veroorzaakt door bacteriën of een virus. Ook kan PDS te maken hebben met de hoeveelheid bacteriën in de maag of darm, wat de buikpijn veroorzaakt. Daarnaast heeft ook stress een grote invloed op het ontwikkelen van PDS, vooral op vroege leeftijd. Meer weten over de oorzaken van PDS en wat u eraan kunt doen? Lees dan vooral verder.

Hoe weet u of u PDS heeft?

PDS is een vervelende aandoening die uw leven op zijn kop kan zetten. Niet voor niets is er daarom veel informatie over PDS te vinden op het internet. Het verstoort tot op zekere hoogte uw dagelijkse activiteiten en kan chronische buikpijn veroorzaken. U loopt risico op PDS als u de volgende symptomen heeft:

  • Buikpijn en krampen
  • Diarree
  • Constipatie (harde ontlasting)
  • Veranderingen in stoelgang
  • Gas en een opgeblazen gevoel
  • Voedselallergie
  • Vermoeidheid en slaapproblemen

Wat te doen tegen de buikpijn?

Natuurlijk wilt u snel van de buikpijn af. Dat gaat echter niet altijd heel gemakkelijk. Om PDS te verhelpen of te voorkomen, kunt u wel aanpassingen in uw voedingspatroon en levensstijl overwegen. Zo kunt u ervoor zorgen dat u geen voedingsmiddelen eet die PDS veroorzaken, zoals geraffineerde (niet hele) granen, bewerkte voedingsmiddelen zoals chips en koekjes, koffie, koolzuurhoudende dranken, alcohol en zuivelproducten. Zorg ervoor dat u regelmatig eet en geen maaltijden overslaat. Door iedere dag rond dezelfde tijd te eten, helpt u de darmfuncties te reguleren.

Medische hulp in schakelen

Omdat PDS een chronische aandoening is, gaat het mogelijk niet helemaal weg. Medicatie en veranderingen in levensstijl kunnen echter helpen de aandoening onder controle te houden en de frequentie van aanvallen te verminderen. Ga voor advies naar uw huisarts of bezoek een onafhankelijke darmspecialist. Neem contact met ons op voor meer informatie.