Meer over goede en slechte bacteriën voor je gezondheid

Je darmen en darmflora zijn van grote invloed op je algehele gezondheid. ‘Darmflora’ is de term die is gekozen om de verzameling van miljarden goede en minder goede bacteriën die met elkaar samenleven in je darmen aan te duiden. Dat is overzichtelijk. Maar dan nu de vraag: wat zijn je darmflora en welk nut hebben al die ‘beestjes’ in je lichaam? We leggen het hieronder uit.

Poortwachter van je gezondheid

Deze grote hoeveelheid en variatie van bacteriën in je darmen is vergelijkbaar met een voedselverwerkende fabriek die 24 uur per dag geopend is om voedsel te verteren. Daarbinnen lopen vele bewakers die slechte invloeden proberen buiten te houden, of toch in ieder geval naar buiten te werken als ze onverhoopt binnengekomen zijn. We hebben onze darmflora niet alleen hard nodig voor de spijsvertering, maar ook voor de stoelgang en het instandhouden van het immuunsysteem. Onze darmflora weegt gemiddeld 1,5 kilo en wordt bevolkt door plusminus 1.000 verschillende bacteriesoorten. En er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt! Een leven zonder deze bacteriën zou zelfs onmogelijk zijn.

Wel of geen zuurstof in je darmen?

De samenstelling van de darmflora verschilt per persoon en zelfs per moment. De opbouw van je darmflora begint al bij je geboorte. Tijdens en na de bevalling kom je als baby in aanraking met bacteriën. Als pasgeborene heb je nog weinig maagzuur en je immuunsysteem is volop in ontwikkeling. Je kennismaking met de verschillende bacteriesoorten verloopt volgens een vast patroon. De eerste bacteriën die in je darmenDarmklachten, klachten, darmen, darmklacht komen gebruiken zuurstof. Dat zijn bijvoorbeeld de E. coli’s en even later de lactobacillen. De Lactobacillen overleven zowel met als zonder zuurstof. Verderop in je maag-darmkanaal is steeds minder zuurstof beschikbaar. Daar komen de bacteriën terecht die goed zonder zuurstof kunnen, zoals de anaërobe bacteriën. Ook in de dikke darm zitten veel bacteriën die niet tegen zuurstof kunnen: de bifidobacteriën.

Variatie in de darmflora

Een grote variatie van bacteriesoorten draagt bij tot een goede gezondheid. Toch krijgen niet alle soorten de kans om te blijven, want ze moeten allemaal vechten om een plaats op de darmwand en om voedingsstoffen. Ook komen overal ter wereld verschillende bacteriesoorten voor en is het eten weer anders. Vandaar dat de samenstelling van de darmflora bij ieder mens door verschillende factoren anders is en er afwijkende darmflora kunnen optreden. Dat merk je onder andere aan:

  • Een opgezette buik
  • Winderigheid
  • Een afwijkend ontlastingspatroon
  • Een sterk ruikende ontlasting
  • Toename van gisten
  • Ontstekingsreacties
  • Depressiviteit
  • Vermoeidheid
  • Klachten die ontstaan na een antibioticumkuur

Heb je last van één van bovenstaande klachten? Hier vind je alle info over afwijkende darmflora.