keratoconus

Verwarring over hoornvlies en netvlies

Wij krijgen in onze praktijk vaak de meest bijzondere vragen. Zo ook eentje over de ogen. De vraag luidde: kan een hoornvlies loslaten? Wij deden navraag en het antwoord is ‘nee!’ Mensen verwarren het netvlies van het oog vaak met het hoornvlies Het loslaten van het hoornvlies is nooit het geval, maar met het netvlies kan dat wel. We leggen het hieronder uit.

Netvlies kan wel loslaten

Het hoornvlies is het heldere voorste deel van het oog dat het licht in het oog doorlaat. Achter het hoornvlies is het gekleurde deel van het oog zichtbaar, dat is het regenboogvlies ofwel de iris. Het netvlies is de binnenste van de drie lagen. Nadat het licht door het hoornvlies naar binnen is gekomen, gaat het door de pupil, de lens en de glasvochtruimte. Uiteindelijk komt het licht terecht op het netvlies. Wat is dan precies het hoornvlies?

Wat is het hoornvlies?

Het hoornvlies bestaat uit meerdere lagen: het epitheel, het endotheel en het stroma. Het epitheel kan zich vernieuwen. Als er een beschadiging optreedt, vermeerderen de epitheelcellen zich om zo het beschadigde deel binnen enkele dagen te bedekken. Zo kan het hele epitheel zich heel snel volledig vernieuwen. En daarom kan dus het hoornvlies niet loslaten.

Loslaten van netvlies

Het netvlies kan wel loslaten doordat er glasvocht achter het netvlies komt. Dit kan gebeuren nadat er één of meerdere scheurtjes in het netvlies zijn ontstaan. Het loslaten van netvlies komt op jaarbasis bij plusminus 1 op de 10.000 mensen voor. Vooral oudere mensen lopen een verhoogd risico op netvliesloslating. Dat geldt ook voor mensen die bijziend zijn of familieleden hebben die een netvliesloslating hebben gehad. Soms wordt een netvliesloslating veroorzaakt door een ongeval, bijvoorbeeld een klap of een bal op het oog. Men denkt wel eens dat het bij mens met keratoconus ook kan voorkomen, maar dat is zelden het geval.

Meer informatie

Neem gerust contact met ons via het contactformulier als u fysieke problemen ervaart. Wij zoeken graag met u naar een oplossing.